انواع داربستهای مورد استفاده در ساختمان
- داربست تک
- داربست دوتایی
- داربستهای کنسولی
- داربست معلق
- داربست پایه دار
- داربست فولادی
داربستها ممکن است از جنس چوب و یا فولاد باشند و انواع مختلفی دارند که در ادامه به شرح مهم ترین آن ها میپردازیم.
داربستهای چوبی
این نوع داربستها از خرک، تخته و پل موقت ساختهمیشوند. داربستهای چوبی میتوانند به صورت تختهای و با ارتفاع کم و یا نردبانی و با ارتفاع زیاد باشند. از داربستهای چوبی میتوان برای رنگ کردن خانه و یا تسهیل رفت و آمد کارگران روی ساختمان در حال ساخت استفاده کرد.
داربستهای فلزی
این نوع داربستها را در موقع ساخت ساختمان به وفور دیدهایم. این داربستها را اطراف بخشهایی مانند دیوارها نصب میکنند تا از ریختن آنها جلوگیری کنند. علاوه بر این، کارگران هم میتوانند برای دسترسی به ارتفاع خاصی، از این داربستها استفاده کنند. داربستهای فلزی از میلههای فولادی به قطر ۴.۸ میلمتر تشکیل شدهاند. اصطلاحاً به آنها لولههای ۵ میلیمتری گفته میشود. لولههای ۶ متری یا ۳ متری، قالب و بست اجزای تشکیلدهنده داربست فلزی هستند.

نمونهای از داربست معلق
داربست معلق
از این داربست، برای جاهایی که نمیخواهیم داربست را از زمین بنا کنیم و فقط در یک ارتفاع و مکان خاصی به آن نیاز داریم استفاده میکنیم. این داربستها را به شکل یک سکو که از دیواره ساختمان بیرون زده مشاهده کردهاید. نام دیگر داربست معلق، داربست پیشآمده است. داربست معلق، قابل تنظیم است و میتوان با طناب یا زنجیر، سکو را از پشتبام آویزان کرد و در ارتفاع دلخواه آن را تنظیم نمود.
داربست خرپا
این نوع داربست به این صورت است که یک صفحه مسطح بر روی پایههای مثلثی شکل قرار میگیرد. فرد میتواند، برای رنگ کردن دیوار یا سقف خانه، روی این داربست بایستد.
داربست پایهدار
از داربستهای پایهدار، برای جاهایی که نیاز به داربستسازی سریع است، استفاده میشود. بهتر است این نوع داربست بیشتر از سه ردیف نداشته باشد و ارتفاع سکوی کار که در بالای سطح زمین قرار میگیرد، بیشتر از ۴.۵ متر نباشد. برای بالا و پایین رفتن از این داربستها معمولاً از نردبان استفاده میشود.
داربست یک طرفه یا واحد
از این داربست معولاً برای بنایی استفاده میشود و داربست لایه آجر نیز به آن میگویند. این داربست در فاصلهای حدود ۱.۲ از دیوار متصل میشود. فاصله بین پایهها در این نوع داربست، چیزی بین ۲ تا ۲.۵ متر است. تیر افقی چوب بست از شکاف دیوار به بخش انتهای لوله افقی داربست میرود. این تیر در فاصه ۱.۲ تا ۱.۵ متری قرار میگیرد.
داربست دو طرفه
در داربستهای دو طرفه که به آن داربست دوبل یا داربست بنایی هم گفتهمیشود. ردیف اول داربست در فاصله ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتری دیوار نصب میشود و ردیف دوم در فاصلهی ۱ متری از آن قرار میگیرد. این داربست معمولاً از جنس چوب است و در جاهایی مثل دیوار سنگی که ایجاد سوراخ برای حمایت از تیر افقی دشوار است استفاده میشود.